Samla på mattor

Har ditt mattintresse utvecklats så långt att du börjat samla på gamla vackra mattor kanske du inte behöver läsa det här, men för alla andra kommer nu några ord på vägen.
Ska du bli mattsamlare ska du leta efter gamla och unika exemplar i bra färger.

Fragment

En samlar-matta kan vara hur sliten som helst. Det räcker ibland med ett fragment. Då monterar man resterna av mattan på ett tyg som man spänner upp på en ram. Det blir lika vackert på väggen som en tavla.
För mattsamlaren är sällan skicket det viktigaste. Det är klart, att man gärna har sin samling på golvet, men man brukar också hitta deras mattor i garderober, under sängen eller hängande på väggen.

Bara äkta färger

Här är det bara naturfärger som räknas. En enda syntetfärg kan göra att mattkännaren ratar en matta.

Ju äldre desto bättre

Precis som med andra antikviteter är det i regel bättre med 1600-tal än med 1800-tal. På den internationella mattmarknaden kan man, om man är beredd att lägga upp mycket pengar, kanske få tag i fragment från 1400-talet. På auktioner i Sverige har jag någon gång sett ett 1600-talsfragment. Är man ute efter hela mattor är det nästan omöjligt att hitta något vävt före 1800 i Sverige.

Ålder är inte allt

Jag skulle hellre köpa en matta i perfekt skick och lysande färger från 1900 än en utsliten matta i fadda färger från 1799. Den mattan kommer också att bli antik och har goda utsikter att bli en riktig raritet om några decennier.

Investeringsmattor - finns dom?

Det är med mattor som med andra inredningsdetaljer. De växlar med mode och trender. I slutet av 1980-talet var det många som betalade 50.000 kronor för en kelimmatta. De pengarna skulle de inte få tillbaka idag. Det såldes till och med kelimfragment för flera hundratusen kronor nere på kontinenten. Ingen vet när de fantasipriserna kommer tillbaka. Och persiska finmattor som på sjuttiotalet kostade över 50.000 kronor på auktion gick för halva priset på nittiotalet. Det är dålig ränta.
Har du gott om pengar, stort tålamod och goda kunskaper om mattor kan du alltid göra en bra affär. Köper du en matta vävd före 1900 i gott skick och i klara färger lär den hålla sitt värde på lång sikt, förutsatt att du inte har slitit ut den eller låtit mal och andra skadedjur förstöra den förstås. Precis som det är med andra antikviteter finns det investeringsobjekt även bland mattorna.
Köper du en ny matta i en vanlig mattaffär är chansen dock väldigt liten att du ser din förmögenhet växa under din livstid.

Bli expert

Många samlare är specialister. De koncenterar sig på mattor inom ett visst område, t.ex. kaukasiska eller turkmenska mattor. Andra samlar på en typ av textilier; som bönemattor, sadelväskor eller kelimmattor. Det är lättare att bli expert om man specialiserar sig. Och ju mer man vet inom ett område, desto längre försprång framför andra mattköpare. Då blir det lättare att göra fynd.
Ett bra sätt att bli specialist är att läsa böcker inom ett avgränsat område. Besök vår bokhylla.

HALI - en guldgruva för samlaren

Här hos HALI hittar du c:a 2.000 böcker om mattor, annan textil konst och angränsande ämnen. Vi har en hel vägg med böcker som är till salu.
Här hittar du också ett hundratal gamla och antika orientmattor. Mest kelimmattor, men också knutna orientmattor och annan folklig textil från olika hörn av världen. Skånsk rölakan, finska ryor, nordamerikanska indian-filtar, marockanska kvinnomantlar, mm. Besök vårt mattlager.

Mattföreningar

Vill du träffa människor som vet mycket om mattor utan att ha kommersiella intressen i dem ska du gå med i en mattförening. De ordnar program och resor där du kan lära dig mer. Du kan också ta med och visa dina mattor och få dem bedömda av experter.
Föreningarnas program och kontaktpersoner hittar du på vår löpsedel Aktuellt.

Det finns också en internationell organisation som ordnar konferenser om orientmattor ICOC - The International Conference on Oriental Carpets. Nästa gång är det konferens i Milano. Svensk kontaktperson är Anette Granlund på Bukowskis Auktioner i Stockholm, telefon 08 – 614 08 00.

 

Har du frågor om att samla på mattor? Gå in på vår matt-chat eller diskussionsgrupp.

Fortsätt med att se om du lärt dig något på denna mattskola - testa dina mattkunskaper!