Köpa nytillverkad matta

90 % av vad du ser i de vanliga mattaffärerna är nytillverkade mattor. Här gäller den enkla logiken, att du får vad du betalar för. Pris och kvalitet hänger ihop. Så kan du köpa en soffa eller en tröja kan du också köpa en ny matta

Kvalitet kostar

Priset på nya mattor består av en material- och en arbetskostnad. Därtill kommer transporter och ett antal mellanhänder som ska tjäna pengar på mattan. Till sist kommer tull och moms. En tätknuten matta med ett detaljrikt mönster kräver mer arbetstid. Och oftast betyder det att man också använt bättre material. (Men det är inte säkert.) Alltså bör en sån matta vara dyrare än en matta som är grovt vävd i ett nästan enfärgat mönster. Så är det vanligen också, men eftersom löneskillnadrena är stora även i Orienten kan till synes likadana mattor skilja en hel del i pris.

Räkna ut priset per m2

Om du räknar ut mattans pris per kvadratmeter ser du snart att kvadratmeterpris och kvalitet följs åt. Man behöver inte vara expert för att se och känna det. Kan du skilja på en billig syntetjumper och en exklusiv lammullströja kan du också skilja på de flesta mattor.

1920.jpg (103517 bytes) 1950.jpg (103821 bytes) 1990.jpg (106243 bytes)

Tre  Qashqa´i mattor från 1920, 1950, samt 1990.

1920: Många detaljer. Fint vävd. 000 knutar/m2. Klara färger, speciellt de blå.

1950: Enklare detaljer. Fortfarande fint vävd. 000 knutar/m2. Bra färger, men som tappat lite i briljans.

1990: Suddigt mönster. Glest vävd. 000 knutar/m2. Dova färger blandade med en alltför intensiv orange.

 

Kvalitetsförsämring under 1900-talet

Se hur kvaliteten har försämrats under 1900-talet. Alla tre mattorna är vävda av Qashqa´i-nomader i södra Iran. Den första, och kanske den andra, vävdes till husbehov. Den sista är en rent kommersiell produkt som bara kostar drygt tusen kronor per kvadratmeter.

Visserligen produceras det fortfarande högklassiga mattor i orientens klasiska mattländer, Iran och Turkiet. Men det blir allt vanligare med massproduktion i länder med låg arbetskraftskostnad som Indien, Kina och Pakistan. Och det handspunna garnet som förr kom från får i Främre Orienten har ersatts av maskinspunnen ull från Australien och Nya Zeeland.

Tag t.ex.de populära gabbeh-mattorna. Ursprungligen var det mjuka, långhåriga sovmattor för nomadtälten i södra Iran. Nu tillverkas billiga gabbeh-mönstrade mattor från Kina till Marocko. Det finns till och med maskinvävda gabbeh-mönstrade wiltonmattor.

Fusk-antik

Det finns producenter som gör kopior av antika mattor. När mattan är klar, tillverkad på gammalt vis med växtfärgat handspunnet garn, gör man olika typer av efterbehandling för att få den att se äldre ut. Se antikbehandling.

Nya kvalitetsmattor

Sjävklart görs det bra mattor även idag. Växtfärgningen har t.ex. fått ett uppsving på 1990-talet. I Turkiet, som jag känner bäst, tävlar man nästan om att producera nya mattor som både har fin ull, bra färger och en själ i mattorna. Några producenter ger sina väverskor stor frihet att komponera själva. De får till och med signera sina färdiga alster. Många av dessa mattor kommer att åldras med behag precis som de antika mattorna gjort.

Men smakar det så kostar det. Upp till 3.000 kr per kvadratmeter för en ny kelimmatta. Medan en syntetfärgad turkisk kelim bara kostar 395 kr/m2 på IKEA, och en ny persisk Qashqa´i-kelim 779:-. Även ett otränat öga ser skillnad på kvaliteterna.

Nya knutna mattor i yppersta kvalitet får du betala minst 5.000 kr/m2 för, medan IKEA tar 850 - 1.560 kr för sina. Då är inte de indiska gabbeh-kopiorna medräknade. En sådan kan du få från 461:-/m2 !!! (Priser ur 1998 och 1999 års IKEA-kataloger)

Bild på röd Bereket-matta

En av våra nya växtfärgade kelim-mattor vävd av XXX i västra Turkiet. Mattan som är 244 X 170 cm kostar 8.100:- kr. Det blir 1.950 kronor kvadraten. Skillnaden märks.


HALI har några få nya mattor

Vi tycker att antika och gamla mattor är både bättre och vackrare. Därför säljer vi nästan bara sådana mattor.

Men vi har ändå lite nytt. Det är mattor som har sådana kvaliteter att de kommer att åldras med behag. De är vävda i Turkiet i handspunnen och växtfärgad ull. Därför är de dyrare än vad du hittar på IKEA och i de vanliga mattaffärrerna.

 

Har du frågor om mattornas skick? Gå in på vår matt-chat eller diskussionsgrupp.

Ta dig en titt på en del av HALIs mattsortiment i Mattlagret

Fortsätt med att lära dig mer om att samla mattor