Färgerna är viktigast

 

Naturens färger stämmer

Dåliga färger i en matta är lika fult som skräp i naturen. Inte skär sig färgerna trots att det är så många blommor och så många färger. Precis likadant är det med gamla växtfärgade mattor. Naturens egna vilda färger passar ihop. Så när du står inför en matta, tänk så här: Skulle de här färgerna kunna ha funnits ute på en blomsteräng? (Jag menar då inte de konstgjorda nyanser som växtförädlarna numera kan få fram.) Om någon färg avviker på ett onaturligt sätt ska du vara på din vakt. Då kan det vara en dålig syntetisk färg som inte kommer att åldras med behag.

 

Växtfärger eller syntetfärger


Naturens egna färger.                            Döda och trista syntetfärger.

Egentligen spelar färgens kemiska sammansättning inte så stor roll som mattförsäljarna påstår. Är bara helhetsintrycket av en gammal matta naturligt som en blomsteräng, har ju färgerna redan åldrats med behag och kommer troligen att fortsätta att göra det.
De första syntetfärgerna började användas redan på 1860-talet för att nästan helt slå ut växtfärgerna vid andra världskriget. Så det finns väldigt många syntetfärgade gamla mattor på marknaden. Många åldras vackert, andra är rena katastrofen. Se extra noga på orange, rosa, violett, rött och grönt

 

Färger som fäller


Se hur det vita och det röda blivit missfärgat av det gröna.

Det är ingen konst att se en färg som har lämnat spår av blödningar och fällningar. Angränsande garn har ju blivit missfärgat. Sådana dåliga syntetfärger ska du se upp med. Det svåra är att upptäcka dem innan mattan blivit förstörd. Men om du gnuggar försiktigt på garnet med en fuktig vit tygbit ser du om några partier släpper färg ifrån sig. Då är det bara kemtvätt som gäller. Se upp med vatten.

 

Blekta mattor

Alla färger bleks. Både syntetiska- och växtfärger. Skillnaden är att medan växtfärgerna bleks till en svagare nyans av samma färg så bleks de s.k. anilinfärgerna mycket mer och ibland till en annan färg; violett blir grått t.ex.
Den blå indigofärgen bleks däremot aldrig. Den slits som färgen på ett par blåjeans. Så akta dig för en blekt blå färg. Den kan inte vara äkta.


Se hur sol och dasljus har berövat mattan sina onödigt klatschiga färger.

Om den var snyggare från början får du avgöra. Och om den kostar under 3.000 kr kan den ändå vara ett bra köp om den passar till övrig inredning. Men den blir aldrig värdefull. På auktioner går den billigt.
Blekta färger är alltså inget bevis på att en matta är gammal, som en del matthandlare påstår. Tvärt om är det ett bevis på dåliga färger.

 

Avslöja dåliga färger

Vik mattan och pilla i mattluggen och se vilka färger som dyker upp nere vid knuten. Är det inte samma färg som på ytan ska du dra öronen åt dig.


Se hur den röda färgen kommer fram i botten på mattan.


Här ser det bättre ut. Samma färg rakt igenom efter hundra år.

 


På en vändbar kelimmatta är det svårare att upptäcka de dåliga färgerna.
Du får vika mattan och köra nageln i en tråd för att se om den har samma färg inuti
. Här hade vi sån "tur" att mattan gick sönder när den piskades. Se vilka färger som dök upp.

 

Vackra färgskiftningar

Skiftningarna i det blå kallas abrash och betyder ungefär vibration. När man färgar ett handspunnet garn tar färgen lite olika och garnet får skiftningar.


Abrasher är OK så länge de höjer skönheten och charmen på en matta. I nomad- eller bymatta är det helt normalt. I en salongsmatta från en professionell atelje ska det inte vara några störande färgskiftningar.

 

Har du frågor om mattornas färger? Gå in på vår matt-chat eller diskussionsgrupp.

Fortsätt med att lära dig mer om mattornas skick. Klicka!