Baksidan avslöjar

Baksidan på en matta säger ibland mer än framsidan. Malskador är t.ex. lättare att upptäcka bakifrån. Se upp när knutarna är uppätna. Då lossnar snart luggen på mattan.

blekt.jpg (83006 bytes)
Baksidan avslöjar även blekta färger.

Glöm alltså inte att granska hela mattan på båda sidorna.

 

Lagningar

En bra lagning ska inte synas med blotta ögat från ovansidan. Men på baksidan brukar det vara lättare att upptäcka lagningarna. Titta särskilt runt kanterna och i hörnen. Granska först mattan runt om så ser du om kanterna är lagade. Titta sedan mitt i mattan. Känn gärna med handen. Det brukar kännas lite annorlunda där lagningarna finns.

 

Bestämma ursprung

För mattkännaren säger baksidan också mycket om varifrån mattan kommer. Ett mönster är lätt att kopiera. Men de karaktäristika som har med mattans vävteknik att göra brukar inte variera inom olika regioner.
Det finns några få mattböcker som visar vävnadernas struktur på baksidan. Det är Ivan Neff & Carol Maggs: Dictionary of Oriental Rugs och J.P. Willborg: Hamadan.

På den här sajten kommer du inte att lära dig varifrån mattorna kommer. Det är viktigare att du blir en bra mattköpare som kan skilja de bra exemplaren från de dåliga, innan du ger dig på att försöka bestämma länder, regioner, städer, byar eller olika nomadstammar. Vi hänvisar till den rika litteratur som finns om mattor från olika länder. Se Bokhyllan!

 

Tätt eller glest knuten

Det är inte speciellt vanligt att mattköpare räknar knutar. De flesta bara tittar på mattans baksida och gör en snabb bedömning om den är glest eller tätt knuten.
Om du vill lära dig hur man räknar knutar kan du klicka här. Räkna knutar.

 

Har du frågor om mattor ? Gå in på vår matt-chat eller diskussionsgrupp.

Fortsätt med att lära dig mer om knutar. Klicka!