Hur gammal är mattan?

Att åldersbestämma en matta är det allra svåraste. De flesta dateringar som görs är kvalificerade gissningar. Om mattan inte är daterad förstås. Men inte ens då kan man vara riktigt säker.

 

Skicket

Att bedöma en mattas ålder utifrån skicket är en osäker metod. Slitaget beror ju helt på hur mattan använts. Om den legat lagrad eller hängt på väggen hela tiden kan även en antik matta vara i skick som ny.

 

Den svarta färgen har korroderat

Då har mattan onekligen en viss ålder. Uppluckringsprocessen påbörjas visserligen direkt, men det tar några årtionden innan det börjar synas. Du kan nog räkna med att en antik matta oftast har vissa korroderade partier. Man känner höjdskillnader i luggen genom att dra med fingrarna över mattan. På en kelim (se bilden nedanför) syns det med blotta ögat.

korrossion.jpg (46055 bytes)    
Av det svarta garnet finns inte mycket kvar.

 

Växtfärger försvann

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att med blotta ögat avgöra om en färg är syntetisk eller naturlig. Gösta Sandberg, som var en av Sveriges främsta experter på textilfärgning, vågade t.ex aldrig uttala sig om en färg utan att göra kemisk analys.
Det finns alltså anledning att varna för de matthandlare som tvärsäkert uttalar sig om olika växtfärger. Samma varning gäller det som står i de flesta mattböcker. (De är ofta skrivna av matthandlare som ger ut böcker som en del av sin marknadsföring.)
En sak kan man i alla fall säga med säkerhet. Syntetfärgerna infördes redan på 1860-talet. Så finns en sådan färg är mattan alltså av senare datum.
Man vågar nog ändå påstå att mycket av det som ser ut som gamla patinerade växtfärger ofta är det. Och eftersom syntetfärgerna så gott som helt ersatt naturfärgerna under 1900-talet är det sannolikt att växtfärgade mattor är minst 50 år. Stora regionala skillnader förekommer.
Under 1980 och -90-talet har växtfärgningen tagit fart igen. Men det är för det mesta lätt att skilja en ny matta från en gammal.

 

Antikbehandling

Det finns producenter som gör kopior av antika mattor. När mattan är klar, tillverkad på gammalt vis med växtfärgat handspunnet garn, gör man olika typer av efterbehandling för att få den att se äldre ut.
Den kemtvättas för att bleka färgerna eller så får den ligga och blekas under solen några veckor. Den pressas under flera tons tryck för att se använd ut. Det finns också de som "stentvättar" mattor med potatis för att ge dem ett visst slitage. Eller så läggs de ut på gatan för att bilar ska köra över dem. När mattan sedan gått sönder reparerar man den. För antika mattor brukar ju vara lagade.
Numera är det vanligt att man använder antikt garn till reparationer. Det förekommer också att man tillverkar nya mattor av gammalt garn. Då kan det verkligen bli svårt att bestämma ålder.

datering.jpg (4678 bytes)
Daterad 1300 aH, dvs 1881-1882 e.Kr

 

Mattan är daterad

När det finns en datering på mattan får man ett årtal att utgå ifrån vid dateringen. Stämmer övriga kriterier kan man räkna med att årtalet är rätt. Men det är inte säkert. Ibland blir dateringen helt absurd. En ny matta som är daterad på 1800-talet.
Det kan vara en kopia av en gammal matta där väverskan även kopierat dateringen.
Vill man ändra en datering är det bara att byta ut några få knutar. Det är lätt gjort och kan göras nästan osynligt.

 

Muslimsk tideräkning

siffror.jpg (85288 bytes)

Så här kan de arabiska siffrorna se ut på en matta. Ibland är de spegelvända. Ibland så otydliga att man får gissa på olika siffror och låta andra kriterier avgöra vad som verkar rimligast.
Den muslimska tideräkningen börjar år 622 när profeten Muhammed flydde från Mekka till Medina. Det kallas Hidjra, som man skriver e.H. precis som vi skriver e.Kr.
Så här gör du omräkning till kristen tideräkning.

Exempel: Så här räknar du om det muslimska årtalet 1289 e.H.

1. Dividera årtalet på mattan med 33,7 1289 : 33,7 = 38,25

2. Subtrahera det tal du får från det invävda årtalet 1289 - 38,25 = 1251

3. Lägg till 622 och du får året e.Kr. 1251 + 622 = 1873

 

Några hålltider:

e.Kr e.H

1786 = 1200

1800 = 1214

1850 = 1266

1883 = 1300

1900 = 1317

1950 = 1369

1980 = 1400

2000 = 1420

En lathund +584

Om du till det muslimska årtalet lägger talet 584 kommer du i inom rätt årtionde för de flesta mattor på marknaden

Kan du se när kelimmattan här nedanför är vävd?.

datekelim.jpg (61289 bytes)

Varningsord

Alla vill att en matta ska vara gammal. Köparen vill ha en gammal fin antikvitet. Säljaren vet att han kan kan få mer för en äldre matta. Det är alltså frestande att kalla en matta från tidigt 1900-tal för "sent artonhundratal". Och en 40 år gammal matta blir lätt semiantik (50 år) i annonsen.
Var därför tveksam till alla dateringar. Bedöm istället om mattan har förmåga att åldras vackert. Då blir den förr eller senare antik. Och om den inte slits ut, bara värdefullare med åren.

 

 

Har du frågor om mattornas ålder? Gå in på vår matt-chat eller diskussionsgrupp.

Fortsätt med att lära dig mer om kelim-mattor. Klicka!