10 korta råd

Här får du råd om du ska köpa en antik eller begagnad matta. Antik är över 100 år, semiantik är minst 50 år. Old är minst 20 - 30 år.
Är du ute efter en ny matta kan dessa kunskaper i alla fall vara bra att ha. Då blir du inte ett lättlurat offer i mattaffären eller i Orientens bazaarer. Se också Köpa nytillverkad matta.

 

1. Bestäm vad mattan ska användas till

Ta mått därhemma. Tänk i nya banor. Vilka är maximimåtten - längd och bredd? En soffbordsmatta behöver inte vara 240 X 120 cm. Läs mer om att möblera med mattor. Tänk också igenom vilka färger mattan ska passa till.

2. Jämför olika försäljningställen

Varje matthandlare har sitt begränsade sortiment och olika kvaliteter. När det gäller antika mattor kan man inte säga: Har ni den här modellen i "en-och-sjuttio?" Varje matta är unik. Gå därför runt och kolla utbud och priser. Det kan vara stora variationer.

Inrikta dig på en typ av mattor så är det enklare att göra prisjämförelser. Det är lättare att jämföra kvalitet och värde på två snarlika kaukasiska Shirvan-mattor än mellan en finvävd turkisk silkematta och en Baluch-matta i ull från Afghanistan som är fullständigt olika. Efter en ganska kort tid får du en egen uppfattning om vad olika mattor bör kosta. På nya mattor räknar du ut vad mattan priset blir per kvadratmeter. Det brukar hänga ihop med kvaliten. Då ser du om någon handlare begär ett orimligt pris.

Köper du på auktion eller på loppmarknader är det bara kunskap som hjälper dig. Läs vidare här eller i böcker.

3. Köp matta med ögonen, inte med öronen

Var skeptisk till allt du hör i en mattaffär. Mattbranschen är full av myter och förenklade sanningar. Bedöm istället mattans skönhet, färger och skick med dina egna ögon och gör värdejämförelser mellan olika mattor och affärer.

Slå dövörat till om någon börjar tala om mattor som investering.   Visst finns det mattor som är en investering, men om du betraktar ditt mattköp som ett soffköp eller bilköp kommer du nog närmare sanningen. Bra orientmattor slits också ut, även om de har längre livslängd än de flesta andra produkter.

4. Välj enligt uteslutningsmetoden

Titta på många mattor. Låt mattaffären lägga upp en stor hög av mattor som passar dig. Gå sen igenom högen bakifrån och plocka ut de mattor som du spontant känner för. Det blir ofta fler än 10 mattor. Titta lite mer noga på dessa mattor och granska snabbt färger och skick. Gallra bort dem som inte håller måttet.

5. Tag hem och prova

Tag hem många mattor. Nöj dig inte med en. Tag gärna hem tio mattor som du tror kan passa. Du blir alltid lite klokare. Du ser vilka färger och format som passar bäst, och du får bättre kläm på vad du letar efter.

Vägra handla hos butiker som inte lånar hem mattor. Var beredd på att du kan få lämna någon form av säkerhet, men försäkra dig om att det är fullständigt öppet köp i så fall.

När du har mattorna hemma kan du göra en mer noggrann granskning av mattornas kvalitet.

6. Granska färgerna

Ser alla mattans färger ut som om de skulle finnas på en blomsteräng? Då är det säkert ett bra köp.

Men är det några färger som sticker ut och känns syntetiska? Är det starkare färger inne vid knutarna än ute i luggtopparna? Är mattan kraftigt blekt? Finns det färger som fäller? Är det störande färgskiftningar? Du ska inte betala för mycket för dåliga färger.

7. Granska mattans skick

Är mattan rak och ligger den slätt på golvet? Har den veck och bubblor? Är den avkortad, dvs saknas någon bård? Har mattan tydliga skador och hål? Är den sliten ända ner till varpen? Finns synliga lagningar? Är några färger mer slitna än andra (granska speciellt det svarta)? Fuskfransar? Alla sådana defekter sänker en mattas värde. Diskutera med säljaren om något går att åtgärda. Läs mer om mattans skick och om lagning av mattor.

8. Granska mattans baksida

Alla mattkännare vänder på mattorna. Där ser man hur mattan är vävd, hur tätknuten den är, hur inslagstrådarna ser ut, mm. Det gör det lättare att bestämma mattans ursprung.

Men det är också på baksidan man avslöjar många defekter: lagningar, malskador, dåliga färger, avbrutna varptrådar, mm. Köp aldrig en matta utan att ha granskat baksidan noga. Läs mer om vad baksidan avslöjar.

9. Bedöm mattans ålder

Det är det allra svåraste. Säljaren har troligtvis påstått något om hur gammal mattan är. Din roll är att bedöma om dateringen verkar rimlig. Du ser på skick, slitage, färgernas hållfasthet och mönster. Du kan läsa böcker och ställa nyfikna frågor till olika säljare. Du märker ganska snart om handlaren vet vad han talar om. Läs mer om mattors ålder.

10. Pruta

Försök alltid att pruta. I Orientens bazarer kan man pruta mellan 30 - 70 procent. I Sverige har den sorts matthandlare som annonserar med de typiska konkursannonserna redan dragit av halva priset i annonsen. Men där finns det alltid en bit till att pruta. Tänk på att det enda pris som är intressant är det du slutligen får betala. Inte vad en säljare påstår att mattan egentligen är värd. Eller vad som stått i annonsen. På nya mattor räknar du ut kvadratmeterpriset. Se Nya kvalitetsmattor

Hos mer seriösa handlare går det sällan att pruta. Ibland kan man få 5 - 10 %. Men försök få med underläggsmattor eller annan service i priset.

 

Har du frågor om mattor ? Gå in på vår matt-chat eller diskussionsgrupp.

Fortsätt med att lära dig mer om att möblera med mattor. Klicka!